09.05.2023.

LICE PRAVDE - 'Izlazak iz ormara', održivo ribarstvo i hor 'Svi UGLAS!'

Natezanja oko Evroprajda u Beogradu samo su ponovo rasplamsala homofobiju u regionu. Prava LGBT zajednice možda najbolje opisuju podaci Agencije za osnovna prava Evropske unije – čak više od polovine njih krije svoju seksualnu orijentaciju.

Mi vam donosimo priču o takozvanom "izlasku iz ormara", javnom priznanju seksualne orijentacije.

Održivo ribarstvo

'Jadran više nije naše more već briselsko', tako su nam svoje priče započinjali hrvatski ribari. Na otvorenom su moru gotovo 16 sati. U brodu koji im osigurava život, s čijim ulovom prehranjuju porodice. Kupe s morskog dna apsolutno sve: ribu, kozice, škampe… ali i smeće.

Stotine kilometara dalje, u Zagrebu, aktivisti pokušavaju da zabrane njihov posao.

Hor 'Svi UGLAS!'

U ovom horu uopšte nije važno znate li da pevate, već imate li čisto srce. Tako je krenula ideja nastavnice muzičkog Maje Ćurčić koja je do tada radila u privatnim muzičkim školama... mestima rezervisanim za privilegovanu decu.

Ona je zato muziku odlučila da priušti onima koje život nije mazio, mališanima u beogradskom domu za nezbrinutu decu, većinom romsku decu.

Hor "Svi UGLAS!" danas je utočište mnogim mladima, broji više od 60 članova. Repertoar im se kreće od Kud idijota, Idola pa sve do izvorne romske muzike.

60 min

  • Podeli: