JOVANA UHRIN 1-649ebc98a76b2.webp

Jovana Uhrin Kostić

Rođena je u Beogradu 1979. godine. Novinarka i autorka nagrađivanog dokumentarnog serijala "San urgentne noći".

Prvi put se sa televizijom upoznala sa 17 godina kada je kao srednjoškolka stala pred kamere na dečjoj televiziji. Tada je birala između dva naizgled odvojena profesinalna puta. U to vreme završavala je srednju medicinsku školu. Ipak, prevagnulo je novinarsto, ali u centru tema koje je birala da radi, istražuje i dokumentuje, uvek je bio "običan" čovek. 

Radila je na kanalu YU Info, a pravu novinarsku školu prolazi na TV B92, na kojoj je radila punih deset godina. Autor je 40 dokumentarnih minijatura "Vreme je za moja prava", o životima onih koji žive na marginama društva. 

Film "Dodir" o autizmu bio je njen prvenac. Za priču "Dva lica veterničkog doma", dobila je Nagradu za toleranciju, koju je te 2015. prvi put dodeljivala Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i misija OEBS. 

Kroz posao uspela je da nađe idealan balans. Novinarski posao približila je prvoj ljubavi, medicini. Svakodnevno je izveštavala o temama iz zdravstva. Autorka je serijala “San urgentne noći” koji je imao četiri sezone. Kroz priče lekara i pacijenata pirbližila je gledaocima sve ono sa čime se lekari suočavaju u svakodnevnom spasavanju ljudskih života. Za ovaj serijal dobila je Grand Prix Interfer, međunarodnog festivala reportaže i medija.

Autorka je prvog dokumentarnog filma u Srbiji o zarazi kovid 19 u Srbiji "Crvena zona", koji je nagrađen Zlatnom Nikom, prvom nagradom internacionalnog festivala.

Na televiziji UNA radi u okviru popodnevnog magazina "Popodne" u kom vodi i uređuje rubriku "Prečica do zdravlja", a ima i svoju autorsku emisiju "Put do zdravlja". 
 

Emisije: